Visi kūnai, kurių temperatūra yra aukštesnė už absoliutų nulį, išspinduliuoja įvairaus ilgio įvairaus ilgio infraraudonųjų spindulių bangas. Išspinduliuojamos energijos intensyvumas proporcingas kūno temperatūrai ir priklauso nuo kūno paviršiaus spinduliavimo gebos. Įrenginiai, gebantys vizualizuoti temperatūros pasiskirstymą paviršiuje, vadinami termovizoriais, o gautas vaizdas – termograma. Galimybė matyti temperatūrų pasiskirstymą paviršiuje per atstumą, nedarant įtakos pačiam paviršiui, atveria plačias galimybes įvairių įrenginių ar objektų būklei nustatyti.
Atliekant pastatų termovizinį tyrimą galima įvertinti atitvarų šilumą izoliuojančias savybes, aptikti statybos darbų defektus. Termovizinis tyrimas nepamainomas įvertinant ugniai atsparių, šilumą izoliuojančių medžiagų efektyvumą ir susidėvėjimą, taip pat garo ir karšto vandens tiekimo sistemose nustatant pačių vamzdynų izoliacijos pažeidimo vietas.