Energetinio audito metu nustatoma nagrinėjamo pastato pagrindinių atitvarų (sienų, langų, lauko durų bei stogų), šildymo ir karšto vandens ruošimo, oro vėdinimo sistemų būklė. Detaliai išanalizuojami pastato šiluminės energijos nuostoliai bei šildyti ir karštam vandeniui ruošti naudojamos įrangos našumas. Šiluminės energijos nuostoliai palyginami su normatyviniais ar etaloniniais. Pagrindžiamos priemonės, padedančios sumažinti energijos nuostolius ir padidinančios pastato energetinį efektyvumą.
Energetinis auditas ir pastato būklės bei jo inžinerinių sistemų įvertinimas gali būti naudojamas kaip priešprojektinis tyrimas rekonstrukcijai pagrįsti, taip pat įvairioms valstybinėms programoms, galimybių, susijusių su pastatų naudojimo efektyvumo didinimu, studijoms.